De Puma GT(E) – de sport auto uit Brazilië

De rijke geschiedenis van Puma GT(E)

De Puma GT(E) is een zeldzame en unieke klassieke auto die in de jaren ’70 in Brazilië werd geproduceerd. Het voertuig werd gebouwd op basis van de Volkswagen Kever en had een opvallende carrosserie van glasvezel. Vanwege zijn beperkte productieaantallen is de Volkswagen Puma vandaag de dag een zeer gewilde auto onder verzamelaars en autoliefhebbers.

De geschiedenis van de Puma begint in de jaren ’60 in Brazilië. In die tijd was er een grote vraag naar sportauto’s, maar de import van dure Europese auto’s was voor velen niet betaalbaar. Daarom besloot een kleine Braziliaanse autofabrikant genaamd Puma om een eigen sportwagen te ontwikkelen op basis van de betrouwbare en goedkope Volkswagen Kever.

Hoewel de exacte productiecijfers niet bekend zijn, wordt geschat dat er tussen 1970 en 1995 ongeveer 22.000 exemplaren van de Puma zijn geproduceerd.

Hoewel de Puma gebaseerd is op de Volkswagen Kever en dezelfde motor en onderstel heeft, is het geen officiële Volkswagen-model.

VW Puma GT(E) restauratie

Of u nu op zoek bent naar een gerestaureerde Puma GT(E) of een ander glasvezel model zoals een Miura of Bianco, wij beschikken over de nodige expertise en middelen om uw restauratieproject succesvol af te ronden. 

Als u geïnteresseerd bent in de aanschaf of restauratie van een VW Puma, neem dan contact met ons op. Wij zijn een ervaren bedrijf dat al vele jaren Puma’s restaureert en verkoopt. We hebben een breed assortiment aan Puma’s in verschillende staat van onderhoud.

Puma GT

De geschiedenis van de Braziliaanse autofabrikant Puma begon met de productie van de Puma GT in 1964. De sportwagen uit Brazilië gebruikte aanvankelijk onderdelen van het Duitse automerk DKW (voorloper van het Duitse automerk Audi) en daarom werden deze eerste modellen ook wel bekend als de Puma DKW. Er werden slechts ongeveer 135 exemplaren geproduceerd. Het werd zelfs door het tijdschrift Quatro Rodas bekroond als het beste Braziliaanse autoproject.

Enkele jaren later werden de onderdelen van DKW vervangen door het chassis van Karmann Ghia en de mechanica van Volkswagen. Als gevolg hiervan veranderde de motor voorin en voorwielaandrijving van de Volkswagen Puma auto GT in een achtermotor en achterwielaandrijving. De wielbasis werd teruggebracht tot slechts 2,15 meter, wat hem een ​​grote wendbaarheid gaf. Zoals de meeste sportwagens was hij laag, met een lange motorkap en een korte achterkant. Net achter de zijruiten, in de achterste kolom, waren luchtinlaten voor de motorkoeling. De tweede generatie Puma GT (P2) en de eerste Puma’s GTE staan ​​bekend onder de naam ’tubarão’ wat haai betekent in het Portugees. Het verwijst naar de luchtinlaten naar de motor die lijken op de kieuwen van een haai. De modellen met een 4-cilinder motor heten Puminhas.

Deze tweede versie van de Puma GT werd geproduceerd tussen maart 1968 en 1970. Het hele ontwerp van deze schoonheid was gebaseerd op de Lamborghini Miura en er werden in totaal 423 exemplaren geproduceerd.

Puma GTE

In 1970 werd de VW Puma GT voor het eerst tentoongesteld op een internationaal evenement, op de Ibero-Amerikaanse beurs van Servilha, in Spanje. Buitenlandse wetgeving vereiste enkele veiligheidswijzigingen, zoals stadslichten, dubbele remmen en een hoofdsteun op de stoelen. Er werden ook andere verbeteringen aan de auto geïntroduceerd, zoals een 1600-motor. Vanaf dat moment staat de aangepaste Puma GT bekend als Puma GTE waarbij de letter E verwijst naar exportacão (exporteren).

In 1971 presenteerde VW Puma een nieuwe variant in zijn assortiment carrosserieën: de Puma GTS, de Spider (cabriolet) versie van de Volkswagen Puma GT. Het was een cabrio met een canvas dak of een hardtop, al werd die laatste optie door het publiek het minst geaccepteerd.

Puma stopte met de productie van de GTE in 1980. Dit was het hoogst geproduceerde model van Puma, met in totaal 8.705 stuks.

In het begin van de jaren tachtig kreeg de fabrikant moeilijkheden en stopte hij zijn activiteiten in 1985. Sindsdien hebben verschillende bedrijven het merk overgenomen en opnieuw gelanceerd, maar geen van deze initiatieven was blijvend.

Scroll naar boven